Kuitua, kalaa ja kasviöljyä – ravitsemussuositukset arvossaan
Vihannekset, kaalit, pavut, juurekset, hedelmät, marjat, kala ja rypsiöljy. Näistä on pohjoismaiset ravitsemussuositukset tehty.

Kuitua, kalaa ja kasviöljyä – ravitsemussuositukset arvossaan

Ravitsemussuosituksia päivitetään säännöllisesti ja uudet suositukset on juuri julkaistu.  Niissä kiinnitetään yhä enemmän huomiota rasvan ja hiilihydraattien laatuun. Tärkeä kysymys on, mistä hiilihydraatit ja rasvat ruokavaliossa saadaan?

Jos syö pohjoismaisten ravitsemussuositusten mukaisesti, ruokavaliossa on mukana runsaasti kuitupitoisia kasvisperäisiä ruokia, kalaa, äyriäisiä, kasviöljyä ja vähärasvaisia maitotuotteita. Hyviä kuitupitoisia kasvisperäisiä ruokia ovat puolestaan vihreälehtiset vihannekset, kaalit, sipulit, pavut, herneet, juurekset, hedelmät, marjat, pähkinät ja kokojyväviljatuotteet.

Kun ruokavaliosta vielä vähennetään suolan käyttöä, pienenee myös riski sairastua useimpiin ruokavaliosta johtuviin kroonisiin sairauksiin. Kenellekään ei myöskään liene uusi tieto, että runsas lihajalosteiden ja punaisen lihan syöminen saattaa lisätä terveyshaittoja ja sairauksien riskiä.

Suositusten taustalla vankka tutkimustieto

Ravitsemussuosituksia laaditaan niin maailmanlaajuiseen kuin kansalliseen käyttöön. Suositukset perustuvat tutkimuksiin ja niissä on otettu huomioon laaja tutkimustieto eri ravintoaineiden vaikutuksista terveyden edistämisessä. Ravitsemussuositukset muuttuvat, kun elintavat ja kansanterveystilanne vaihtuvat ja uutta tutkimustietoa karttuu.

Ensimmäiset ravitsemussuositukset julkaistiin Yhdysvalloissa vuonna 1943. Ensimmäiset pohjoismaiset suositukset laadittiin 1980-luvulla. Valtion ravitsemusneuvottelukunnan suomalaiset ravitsemussuositukset perustuvat pääosin juuri pohjoismaisiin suosituksiin.

Sodexo suunnittelee tarjottavat ateriat noudattaen suomalaisia ravitsemussuosituksia.

”Meillä asiakas voi olla varma, että se mitä hän syö, on terveydellisesti hyvää ruokaa, Valtion ravitsemustoimikunnan mukaisten suositusten mukaan laadittua. Käyttämämme raaka-aineet ovat ravitsemuksellisesti terveellisiä: tarjoamme vähärasvaisia ja -suolaisia vaihtoehtoja ja käytämme kasvirasvoja. Reseptiikkamme on tehty satokauden mukaan. Syksyllä tarjolla on esimerkiksi paljon kasviksia ja talvella reseptit ovat juurespainotteisia”, kertoo laatu- ja ympäristöasioista vastaava Tiina Piilo.

Tasainen verensokeri auttaa jaksamaan

Suomalaisissa ravitsemussuosituksissa ohjeistetaan syömään monta pientä ateriaa päivässä. Näin verensokeri pysyy tasaisena ja keskittymiskyky ja jaksaminen taataan pitkälle iltapäivän harrastuksiin saakka.

Lautasmallin mukaan puolet lautasesta täytetään ensiksi tuoreilla ja keitetyillä kasviksilla, neljännes perunalla, tummalla pastalla tai riisillä ja neljännes lihalla, kanalla, kalalla tai palkokasveilla. Lisäksi ateriaan kuuluu leipä ja sipaisu kasvislevitettä, lasillinen rasvatonta maitoa tai piimää.

Esimerkkiannoskokoja voi käyttää lautasmallin mukaista ateriaa koostettaessa. Tämän kokoinen ateria soveltuu hyvin kevyttä työtä tekevän ja kohtuullisesti liikuntaa harrastavan tarpeisiin: siitä saa hieman ateriasta riippuen energiaa n. 600 kcal.

Lisätietoa tarjoamistamme aterioista löydät Sodexo.fi-sivujen yhteiskuntavastuu-osiosta.

Healthwise – viisaasti terveellistä kymmenen ravitsemusvinkin avulla

  1. Säännöllinen ateriarytmi: aamupalan osuus 25 %, lounaan osuus 35 - 40 %, päivällisen osuus 30 % ja välipalojen osuus 5-10 % päivittäisestä energian tarpeesta
  2. Hedelmiä ja vihanneksia puoli kiloa päivässä
  3. Rasvattomat tai vähärasvaiset valinnat maito ja maitovalmisteissa n. 0,5 l päivässä – maito on myös hyvä D-vitamiinin lähde
  4. Proteiinin lähteitä vaihtelevasti: liha, kana, kala sekä niiden vastineet kuten palkokasvit
  5. Hiilihydraatteja kuitupitoisista ruoista ja viljavalmisteista
  6. Kasvisrasvat suosioon
  7. Vähemmän sokeria - syö ja juo harvoin sokeripitoisia ruokia ja juomia
  8. Vähemmän suolaa
  9. Juo paljon vettä päivän aikana
  10. Liikuntaa riittävästi - aikuisille suositellaan kohtuullisen kuormittavaa tai rastasta liikuntaa vähintään 30 minuuttia päivittäin