Mitä perunanviljelijä tekee talvella?

Mitä perunanviljelijä tekee talvella?

Aiemmin olemme esitelleet jepualaisen Forsgårdin perheen, jonka viljelemiä perunoita syödään Sodexon ravintoloissa. Perunaviikon kunniaksi kysyimme, mitä perunanviljelijä tekee talvella?

Lokakuussa Per-Erik Forsgård ja hänen poikansa Simon ja Sebastian ovat nostaneet perunat, minkä jälkeen pellot kynnetään. Tämän jälkeen odottaa koneiden huolto. Per-Erik kasvattaa perunanviljelyn lisäksi lihakarjaa eli hänellä riittää työtä ympäri vuoden. Molemmat pojat tekevät työtä myös muualla perunanviljelyn ohella. Monet perunanviljelijät tekevät hakkuutöitä omissa metsissä.

Kuntoilu ja virkistäytyminen ovat tärkeitä perunanviljelijöille talvella. Osa lähtee viikoksi tai pariksi lämpöön, osa hiihtämään vaikkapa Lappiin. Per-Erik ei ole vielä tänä talvena ehtinyt hiihtämään, vaikka hänellä on uudet sukset, koska hän rakentaa parhaillaan saunaa kesämökille. Toinen pojista tekee myös lumitöitä ulkopuolisille ja näin ollen traktori ei jää seisomaan talvellakaan.

Forsgårdit toimittavat viimeiset perunat JEPO:lle maaliskuussa tai huhtikuussa, kun sää sallii. Huhtikuussa lajitellaankin jo siemenperunoita.


Kuva: Simon Forsgård ja Ida Skog hiihtämässä.

Lue myös:
Kotimainen peruna on vastuullinen valinta
Peruna ja ympäristö