Sodexo lisää kasvisruuan tarjontaa – tuotekehitys käynnistyi jo syksyllä

Sodexo lisää kasvisruuan tarjontaa – tuotekehitys käynnistyi jo syksyllä

Sodexo lisää tämän vuoden aikana tuntuvasti kasvis- ja vegaaniruuan tarjontaa. Herkullisia kasvisruokia tulee tarjolle ravintoloihin portaittain kevään aikana.

– Vastaamme tällä lisääntyvään kysyntään, sillä trendit ja asiakastyytyväisyyskyselyt ovat osoittaneet, että ihmiset kaipaavat kasviruokavaihtoehtoja, kertoo Recipe Design and Menu Planning Manager Ritva Seppälä.

Yhtä tärkeä vaikutin on ollut Sodexon yhteiskuntavastuuohjelma Better Tomorrow Plan ja kestävän kehityksen näkökulma. Kasviruokailu on tutkitusti lihansyöntiä ympäristöystävällisempää, sillä eläinperäisillä tuotteilla on suurempi hiilijalanjälki ja niiden tuotannosta aiheutuu paljon enemmän ilmastoa rasittavia kasvihuonekaasuja. Sodexo sitoutuu myös globaalissa Golden Rules -ohjelmassaan siihen, että kasviksia tarjotaan mahdollisimman paljon. Golden Rules sisältää terveelliseen ravitsemukseen, terveyteen ja hyvinvointiin liittyviä ohjeita.

Vastaa asiakkaiden toiveisiin

– Kansainvälisenä toimijana seuraamme tarkoin trendejä ja asiakkaiden toiveita. Teemme säännöllisesti asiakastyytyväisyystutkimuksia, jotka ovat osoittaneet, että asiakkaamme toivovat enemmän kasvisruokaa ja myös vegaanista ruokaa lounastarjontaamme. Haluamme ilman muuta yrityksenä suojella ympäristöä, tukea terveellistä ravitsemusta ja tarjota vaihtoehdon liharuoille.

Yhä useampi kuluttaja haluaa lisätä ruokavalioonsa kasvisproteiinia ja vähentää esimerkiksi punaisen lihan käyttöä. Erityisesti opiskelijat ja nuoret aikuiset suurissa kaupungeissa ja toimistotöissä toivovat kasvisruokaa.

– Olemme rakentaneet uutta reseptiikkaa huolella koko syksyn ajan. Kaikki tarjolle tuleva kasvisruoka ei ole automaattisesti vegaanista, mutta pyrimme lisäämään vegaanien kasvisruokien määrää, jolloin vaihtoehdot soveltuvat sekä kasvissyöjille että vegaaneille. Vegaanithan eivät syö mitään eläinperäisiä tuotteita, esimerkiksi lehmänmaitotuotteita, kananmunia tai hunajaa. Olemme halunneet pohjustaa asiat hyvin ja siksi olemme satsanneet aikaa nimenomaan tuotekehitykseen.

Sodexolla on toki ollut tarjolla kasvisruokaa aiemminkin, mutta nyt tarjonta on laitettu suurennuslasin alle.

– Lähestymme asiaa maku edellä. Kun kasvisruoka on riittävän maukasta ja houkuttelevaa, siihen tarttuu toivon mukaan uteliaisuudesta joku sellainenkin joka ei muuten valitsisi kasvisruokavaihtoehtoa.

Monipuolisesti kasvisproteiineja

Kasvisruuan on oltava monipuolista ja sisällettävä kansallisten ravitsemussuositusten mukaisesti täysipainoisia kasviskunnan proteiininlähteitä.

– Tulemme käyttämään uusia markkinoille tulleita kasvisproteiineja, kuten härkäpapua. Lisäksi hyödynnämme uudella tavalla vanhoja tuttuja kasvisproteiininlähteitä, kuten kikherneitä, tofua ja soijaa.

Oleellista on se, että kasvisruoka maustetaan hyvin ja että ruuan koostumukseen etsitään erilaisia rakenteita.

– Monet ajattelevat, että kasvisruoka on sellaista epämääräistä mössöä. Tämän haluamme täysin kumota tarjoamalla riittävän mielenkiintoisia rakenteita, esimerkiksi rapsakkaa ja pehmeää, rouskuvaa ja kiinteää.

– Koulutus on iso osa tätä kasvisruokaprojektia. Jatkamme keittiömestareiden ja kokkien koulutusta uusien raaka-aineiden käytössä, jotta he saavat näkemystä, ideoita ja kokemusta valmistaa uudenlaisia ruokia.

Globaali trendi

Myös muut Pohjoismaat ottavat listoilleen samoja tai kunkin maan asiakkaiden mieltymysten mukaan räätälöityjä kasvisruokia.  Ruotsissa on perinteisesti samanlainen lounaskulttuuri kuin Suomessa, mutta esimerkiksi Tanskassa ihmiset syövät yleensä kylmän salaattilounaan ja poimivat lautaselleen yksittäisiä raaka-aineita.

– Teemme täällä Suomessa yhteispohjoismaisen reseptipankin, jota muut maat voivat hyödyntää.

Sodexon on lisännyt kasvisruuan tarjontaa myös globaalisti. Esimerkiksi Iso-Britanniassa Sodexo rakensi yhteistyössä WWF:n kanssa kouluihin vastuullisen Green & Lean -ateriakokonaisuuden, joka perustuu kokojyväviljan ja vihanneksien lisäämiseen sekä suolan, sokerin sekä rasvan vähentämiseen.  Aterioiden tarjoilu aloitetaan nyt tammikuussa 40 eri koulussa.

Ruotsissa on esimerkiksi Compens EAT -projekti, jonka ruuilla on hyvin pieni hiilijalanjälki. Myydyistä aterioista menee lahjoitus vesiprojektille Keniaan.

Yhdysvaltalainen Mindfull by Sodexo -projekti puolestaan haastaa syömään paitsi terveellisesti ja liikkumaan myös elämään tietoisemmin hetkessä ja nauttimaan ravinnosta ja elämästä ylipäätään.

Tieto löytyy helpommin

Ravintolapäällikkö Kati Flink vastaa Metropolia-ammattikorkeakoulun Leiritien opiskelijaravintolasta, jossa käy noin 800 lounastajaa päivittäin.

– Meillä on selkeästi nähtävissä se, että kasvisruuan kysyntä lisääntyy.

Leiritiellä on selkeät kasvisruokasuosikit, jotka tekevät kauppansa myös sekasyöjille: itse tehdyt pinaatti- ja porkkanaletut, kasviscalzonet sekä -pihvit.

– Kun normaalisti kasvisruuan valitsee noin 100 ruokailijaa, pinaattiletut maistuvat 250 syöjälle.

Ruokailijoiden selkeä toive on, että jokaisessa kasvisruuassa on riittävästi huomioitu kasviskunnan proteiinin lähteet.

– Kasvisproteiininlähteistä opiskelijoiden suosikki on tofu, myös kikhernettä sisältävät curryt tekevät hyvin kauppansa.

– On valtavan hyvä asia, että kasvis- ja vegaaniruuan tarjonta lisääntyy, sillä kyseessä on nouseva trendi, jolle ei näy loppua, Flink summaa.