Sodexossa nautitaan hyvän omantunnon kalaherkuista

Sodexossa nautitaan hyvän omantunnon kalaherkuista

Sodexon ravintolat tarjoilevat houkuttelevia kalaruokia, jotka valmistetaan kestävällä tavalla pyydetyistä lajeista.

Moni meistä muistaa tutun suosituksen, jossa kannustetaan syömään kalaa 2­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­–3 kertaa viikossa kalalajeja vaihdellen. Samaan aikaan yhä useampi kuluttaja kuitenkin pohtii, mitä kaloja tohtii enää syödä. Mediassa kun on muistutettu, että lautasillemme kannetaan yhä useammin uhanalaisia tai ylikalastettuja meren herkkuja.

– Sodexossa tarjoamme vain kestävällä tavalla pyydettyjä kaloja ja äyriäisiä. Noudatamme Suomen WWF:n kalaopasta ja olemme poistaneet valikoistamme kaikki punaisella listalla olevat kalat valikoimistamme. Käytämme vain vihreän ja keltaisen listan kalalajeja ja sertifioituja kalatuotteita, kertoo Food Product Development Manager Nordic Ritva Seppälä Sodexon ruokailupalvelujen kehityksestä.

Kalaopas ohjaa valintoja

Sodexon seuraama WWF:n kalaopas ohjaa ympäristöystävälliseen kuluttamiseen liikennevalojen avulla. Vihreällä merkityt lajit elinvoimaisia, ja niiden pyynti ei aiheuta ympäristöhaittoja. Keltaisten kalalajien kohdalla kestävyys vaihtelee alueittain: kalakannat saattavat olla heikkoja tai ylikalastettuja tai kalastus- ja kasvatusmenetelmät ympäristölle haitallisia.

Punaisella merkityt lajit ovat puolestaan uhanalaisia tai voimakkaasti ylikalastettuja. Niiden pyyntiin käytetään usein myös tuhoisia kalastusmenetelmiä. Lisäksi lajin kasvatuksella on merkittäviä ympäristövaikutuksia.

– Kalatuotteiden valikoimaan vaikuttaa ruokakulttuuri. Suomalaiset suosivat lohikaloja, joista esimerkiksi kirjolohi ja merilohi kuuluvat keltaiselle listalle. Sodexolla käymme jatkuvasti keskusteluja teollisuuden kanssa toiveistamme hankkia ammattikeittiöihin sopivia tuotteita, jotka valmistetaan kestävästi viljellyistä tai pyydetyistä kaloista.

Koska nautit viimeksi silakkaa?

Sodexo hankkii vuosittain merkittävät määrät MSC-sertifioitua kalaa. MSC (Marine Stewardship Council) on riippumaton, voittoa tuottamaton organisaatio, joka ylläpitää sertifiointijärjestelmää kala- ja äyriäistuotteille. Se on valittu useissa vertailevissa tutkimuksissa luotettavimmaksi ja vaikuttavimmaksi kalatuotteiden ympäristösertifioinniksi. MSC-sertifiointi on myös tutkitusti aikaansaanut positiivisia muutoksia niin kalakannan tilassa kuin kalastuksen muissa ympäristövaikutuksissakin.

– Halutuimpien lajien, kuten tonnikalan kalastus vähenisi, mikäli söisimme kalaa monipuolisemmin. Paikallisista kalalajeistamme, esimerkiksi WWF:n listalla vihreäksi merkitty silakka on oiva herkku. Sitä suomalaisten soisi nauttivan nykyistä enemmänkin. Ylipäätään pienempien kalalajien suosiminen ihmisen ravintona olisi järkevää, Seppälä muistuttaa.

Vaikka maamme järvet kuhisevat kalaa, yli 70 % syömästämme kalasta tuodaan muualta. Kotimaisista kaloista löytyy kuitenkin monia hyviä vaihtoehtoja, ja niistä peräti 19 on merkitty vihreällä.

– Kotona kannattaa tehdä tuttuja kalaruokia uusista, kotimaisista kalalajeista. Kokeile vaikka graavattua kuhaa, savustettua särkeä tai silakkasushia.

Kolme muistisääntöä kestäviin kalavalintoihin

Osta ensisijaisesti:

  1. Kestävästi pyydettyä lähivesien kalaa

  2. Pienikokoisia lajeja

  3. MSC-merkittyä kalaa

 

Kuvan lähde: WWF:n kalaopas