Sydänterveyteen on kiinnitettävä huomiota
Sydänterveydestä hyvä ennuste vain prosentilla nuorista aikuisista

Sydänterveyteen on kiinnitettävä huomiota

Kala ja täysjyvävilja ovat suomalaisten sydänterveyden valtteja, osoitti kolme maata kattava tutkimus. Ihanteelliseen sydänterveyteen, jossa kaikki elintapojen osatekijät toteutuivat, ylsi vain yksi prosentti kaikista tutkituista. Vain seitsemän prosenttia tutkituista söi sydänterveyden kannalta ihanteellista ruokavaliota.
 
Suurin osa liikkui riittävästi, ja monella olivat verensokeri ja kolesteroli suositellulla tasolla. Sen sijaan vain seitsemän prosenttia tutkituista söi sydänterveyden kannalta ihanteellista ruokavaliota.

Tutkimus selvitti sydänterveyden osatekijöitä ja niiden yhteyttä kaulavaltimon seinämän paksuuteen 5 785 nuorella aikuisella Suomessa, Yhdysvalloissa ja Australiassa.

Syöminen onnistui paremmin kuin välttäminen

Suomessa Laseri-tutkimusta vetää Turun yliopisto. Sydäntutkimuskeskuksen erikoistutkija Mervi Oikonen kertoo, että harvalla toteutui suosituksen mukainen kalan syönti sekä suolan ja tyydyttyneen rasvan välttäminen.

Kansainvälisesti vertailtaessa suomalaiset söivät useammin kalaa ja joivat harvemmin sokeroituja virvoitusjuomia. Suomessa syötiin myös eniten täysjyväviljaa.

Ihanteellista sydänterveyttä kuvastavat normaalipaino, tupakoimattomuus, riittävä liikunta, terveellinen ruokavalio sekä suosituksien mukaiset verenpaineen, kolesteroliarvojen ja verensokerin tasot.

Terveelliseen ruokavalioon kuuluu päivittäin kasviksia, hedelmiä ja täysjyväviljatuotteita sekä kalaa vähintään kahdesti viikossa. Ihanteellista olisi myös välttää tyydyttynyttä rasvaa ja suolaa sekä sokeroituja virvoitusjuomia.

Lapsuuden elintavat ennustavat sydäntautiriskiä

Tutkimus osoittaa, että sydänterveyttä edistävillä tekijöillä on myönteinen vaikutus valtimoiden rakenteeseen jo nuorilla aikuisilla. Nykytiedon mukaan valtimoiden seinämän paksuuntuminen on valtimonkovettumataudin keskeisiä varhaisia muutoksia.

Akatemiaprofessori Olli Raitakari Turun yliopistosta kertoo, että sydänterveystekijöiden lukumäärä vaikutti verisuonten terveyteen: mitä enemmän ihanteellisia sydänterveyden osatekijöitä, sitä ohuempi oli kaulavaltimoiden seinämä.

- Jos neljäkin sydänterveyden osatekijää toteutui, oli kaulavaltimoiden seinämä jo keskimääräistä ohuempi, Raitakari toteaa.

Yksi tärkeimmistä LASERI-tutkimuksen löydöksistä on, että lapsuus- ja teini-iän riskitekijöillä, kuten kohonneella seerumin kolesterolipitoisuudella ja verenpaineella, lihavuudella sekä tupakoinnilla, on tärkeä merkitys valtimokovettumataudin varhaismuutosten syntyyn. Tuloksesta johtuen viime aikoina onkin painotettu lapsuusiän elintapojen merkitystä sydän- ja verisuonitautien ehkäisemisessä. (Ruokatieto)

Sodexon ravintoloissa vietetään Sydänviikkoa viikolla 39, 23.-29.9 välisen ajan. Sodexo ja Valio haluavat yhteistyössä edesauttaa sydänterveyttä opastamalla sydänystävällisten vaihtoehtojen valintaan. Sodexon ravintoloissa on valittavana sydänystävällisiä ruoka-annoksia koko viikon ajan.