Värikäs Brasilia Sodexon ravintoloissa 19.-21.4.2016

Värikäs Brasilia Sodexon ravintoloissa 19.-21.4.2016

Brasilia. Värikkäitä salaatteja, eksoottisia hedelmiä, uusia makuyhdistelmiä. Ensi kesän kuuma suosikkimaa saapuu Sodexon ravintoloihin huhtikuussa, ja teemaan virittäydyttiin maistelemalla ruokia jo etukäteen ammattilaisten kesken Sodexon pääkonttorilla Atomitiellä. Mikä jäi mieleen, Ritva Seppälä Sodexon tuotekehityksestä?

– Sambatanssijoita emme valitettavasti saaneet mukaan, mutta tila oli koristeltu teeman mukaisesti. Teepohjainen, alkoholiton caipirinha-drinkki vei tunnelmaan ja valmisteli makunystyrät uusiin yhdistelmiin. Hedelmiä, kuten mangoa, banaania ja passionhedelmää oli käytetty rohkeasti sekä salaateissa että jälkiruuissa. Liharuuista mieleeni jäi marinoitu ja pitkään kypsytetty possupata eli feijoada. Mustapapuja sisältävä ruoka näytti eksoottisen mustanpuhuvalta, mutta olen varma, että se on miesten suosikki, Ritva kertoo.

Sodexo Vaisalan keittiömestari Eeva Iloniemi mainitsi, että ennakkoesittely helpottaa teeman toteuttamista ravintolassa. Häntä kiehtoi erityisesti värikäs salaatti, jonka pohjana on lehtikaalia ja lisänä pinjansiemeniä ja mangopaloja. Huono ei ollut myöskään risotto , jossa oli mukana chorizo-makkaraa.

Ritva kertoo, että chorizo-risotto tarjotaan broilerin kanssa. Broilerinuijat maustetaan teeman mukaisilla mausteilla, pintaan paahdetaan kaunis väri ja haudutetaan kypsiksi. Makuyhdistelmä on herkullisen erilainen. 

Raikasta ja eksoottista

Jyväskylän ammattikorkeakoulun Sodexo-ravintolan avainasiakaspäällikkö Sirpa Räsänen piti erityisesti chili-appelsiinikalasta, jonka maku oli hänen mielestään ”aivan ihana”. Ruoan voi tehdä joko lohesta tai valkoisesta kalasta, kuten turskasta. Toinen suosikki oli hänelläkin lehtikaali-mangosalaatti.

– Ruokien yleisvaikutelma oli eksoottinen ja raikas. Makumaailmassa oli myös pientä makeutta, hän kommentoi.

Jyväskylässä teema toteutetaan yhdessä restonomiopiskelijoiden kanssa. He suunnittelevat vitriiniin omaa Brasilia-henkistä tarjontaa sekä miettivät ravintolan somistusta. Sirpan mukaan teema on otettu innostuneesti vastaan.

Makeaa brasilialaisella kierteellä

Eevan mieleen jäivät myös suklaatoffeiset, nonparelleilla koristellut brigadeiros-konvehdit, jollaisia ”ei joka päivä kävele vastaan”. Ritva ehdottaa, että niitä voi tarjota ravintoloissa Take away myynnissä tai tilaustuotteina.

Klassiset jälkiruoat pannacotta ja tiramisu olivat saaneet teemassa brasilialaisen twistin.

– Olen pannacotan ystävä, joten kookos-passionpannacotta vei minut täysin mukanaan. Sitä pitää ehdottomasti saada, Sirpa sanoo.

Ritva nostaa esiin myös karamellisoidun banaanipiiraan, joka on parhaimmillaan valmistusta seuraavana päivänä.