Asiantuntijat kertovat

Asiantuntijat kertovat

Sodexo tuottaa kouluruokailupalveluita Suomessa aina Helsingistä Ouluun saakka. Valmistamme päivittäin ruokaa tuhansille nuorille asiakkaille sekä koulujen henkilökunnalle. Kouluruokailun tarkoituksena ei ole pelkästään vatsan täyttäminen, vaan se on myös sosiaalinen ja kasvatuksellinen tapahtuma, jonka mahdollistamiseksi useiden eri tahojen tulee tehdä tiivistä yhteistyötä.
Kaisa Alanne
Rehtori, Sakarinmäen koulu

Kouluravintolassamme on parasta se, että kahta eri kieltä puhuvat oppilaat aina esikoululaisista lähtien syövät yhdessä aikuisten kanssa. Ruokailutilanteet tarjoavat mainion tavan edistää niin ruoka- kuin myös tapakulttuuria. Syön päivittäin oppilaiden kanssa ja pyrin siihen, että ruokailen mahdollisimman monen eri oppilaan kanssa lukuvuoden aikana.  Yhteisöllinen, positiivinen ja kannustava vuorovaikutus kaikkien kesken on tärkeää.

Sodexon ravintolapäällikkö on usein itse katsomassa linjaston kulun sujuvuutta ja vastaamassa oppilaiden kysymyksiin kouluruoasta. Pidämme tietyin väliajoin yhteispalavereja ravintolapäällikön kanssa, jolloin otamme esille kehitysideoita puolin ja toisin. Oppilaat tuovat omia ehdotuksiaan opettajien kautta tähän kokoukseen. Olemme myös järjestämässä kouluruokailuiltaa, jossa oppilaiden vanhemmat pääsevät maistelemaan kouluruokia. 

Anna Jokinen
Tuotepäällikkö, Sodexo

Energy Zone kouluruokalistan suunnittelussa olemme kuunnelleet herkällä korvalla nuorten asiakkaidemme toiveita kouluruokailusta. Huomioimme saamamme asiakaspalautteen aina uusien ruokalistojen suunnittelussa. Olemme varmistaneet muun muassa sen, että koululaisten suosikkiruoat, kuten liha-makaronilaatikko, lasagne ja pinaattiletut löytyvät kiertävältä ruokalistaltamme. Vaihtuvat teemapäivät sekä juhlapyhät tuovat myös vaihtelua ruokalistalle.

Kouluruoan on oltava maukasta, täysipainoista, ravitsemussuositusten mukaista ja syömään houkuttelevaa. Samalla kun tarjotaan oppilaille valinnan vaihtoehtoja, on tärkeää, että kaikkien ruokien perustana ovat terveydelliset perusperiaatteet. Täysipainoinen kouluateria sisältää aina lämpimän ruoan, kasvislisäkkeen, ruokajuoman, leivän ja levitteen.

Ella Aho
lukiolainen

Syön kouluruokaa jaksaakseni opiskella pitkiä koulupäiviä ja odotan että sitä saa energiaa loppupäivälle. Ala-asteella kouluruoka oli mielestäni melkein aina hyvää ja ruokailu oli kiva hetki jutella kavereiden kanssa. Yläasteella kukaan ei ollut enää vahtimassa, että kaikki syövät, jonka takia melkein puolet jättivät syömättä ja lähtivät lähikauppaan ostamaan valmisruokia tai karkkia. Seiskaluokalla tein itsekin usein näin, mutta opin nopeasti, ettei kurnivan vatsan kanssa pysty opiskella pitkiä iltapäiviä. Joskus lautaseni jää kuitenkin edelleen puoliksi tyhjäksi ja jonotan ruokaa enemmän aikaa kun käytän sen syömiseen. Tunti ruokailun jälkeen olen taas nälkäinen. Olenko tyytyväinen tähän? No en.

Olen aina yrittänyt suhtautua kouluruokaan positiivisesti ja arvostan, että meille tarjotaan ilmaista ruokaa. Ymmärrän, ettei pienenpienellä budjetilla syödä gourmet-ruokaa joka päivä. Mietin, miksi oppilailta ei juurikaan kysytä mielipiteitä ruoista. Kuka muu tietäisi paremmin mitä koululainen haluaa syödä kuin hän itse? Toivon, että kouluruoka olisi  normaalia kotiruokaa millä saisi vatsan täyteen. Kun tarjolla on esimerkiksi makaronilaatikkoa tai lasagnea, ravintolassa on huomattavasti enemmän ruokailijoita.  Ala-asteella ehdoton lempiruokani oli tortillat, jonka sai koota ja valita itse juuri ne täytteet mitä halusi. Moni voi jättää ruoan syömättä, jos ruokaan sekoitetaan erikoisia raaka-aineita.

Delia Aho
5. luokkalainen

Kouluruoka kuuluu minun päivittäiseen arkeeni. Minä en yleensä valita kouluruuasta. Amerikkalaiset tai muiden maiden lapset joutuvat maksamaan kouluruuasta, ja saavat roskaruokaa. Meille kouluruoka ei maksa mitään ja saamme ravitsevaa ruokaa. Kun Sodexo oli koulussamme, odotimme kavereitteni kanssa aina mitä meillä on seuraavaksi ruokana. Lempiruokani koulussa oli tällöin hauskat kalapuikot. Koko koulu tykkäsi niistä. Sodexon työntekijät olivat kilttejä. Aina kun joku tiputti lautasen, tulivat he auttamaan.

Jos saisin päättää mitä kouluruokaa olisi koulussa, niin voisin lisätä siihen sushit ja nuudelit. Mielestäni kouluruoka on muuttunut paremmaksi, kun olen vanhempi.