Kysy ruoasta, me vastaamme.

Mietityttävätkö lounasruoan ravintoarvot tai raaka-aineet? Haluaisitko tietää enemmän hiilihydraattien tai vitamiinien vaikutuksesta terveyteen? Lähetä kysymyksesi Sodexon ravitsemusasiantuntijoille. Vastaamme kysymyksiin tällä palstalla. Vastauksia aiemmin lähetettyihin kysymyksiin näet tällä sivulla.

Raaka-ainemäärät Deli-salaatissa

Hei! Syön päivittäin deli-salaatin Technopolis Ruoholahden ravintolassa. Ruokapäiväkirjaa varten kaipailisin tietoa salaatin ainemääristä. Kuinka paljon siis pääraaka-ainetta on ohjeistettu laittamaan, kuinka paljon painaa salaattipohja ja muut salaatinosat. Kiitos jo etukäteen!
- Taija

Kiitos kysymyksestäsi! Deli -salaattiannoksen lasketaan sisältävän 80g salaattipohjaa ja noin 4 x 60g erilaista omavalintaista salaattikomponenttia sekä pääraaka-ainetta noin 100g. Salaattiannoksen koko on yhteensä noin 420g. Salaatin lisäksi annos sisältää salaatinkastikkeen oman valinnan mukaan, jonka annos on noin  30g tai salaattiannoksen voi nauttia halutessaan ilman kastiketta.

29.1.2015 klo 14:49
Katso vastaus »

Thaimaalasta kanaa?

Hei. Miksi broilerinliha on tuotu Thaimaasta? Olen kysynyt tätä jo Seinäjoen Kampustalon ravintolan henkilökunnalta ja sain lukea Sodexon lehdistötiedotteen lihatuotteiden käytöstä. Siinä puhuttiin kuitekin vain possun ja naudanlihan kotimaisuudesta eikä otettu kantaa broilerinlihan alkuperään. Mistä tiedätte, millaisissa oloissa kanat on kasvatettu, mitä ne ovat syöneet, miten ne on teurastettu ja kuinka kauan liha on ollut pakastettuna ennekuin se päätyy Thaimaasta Suomeen? Voiko kotimaisen broilerinlihan hinta olla niin paljon kalliimpaa, että sitä kannattaa rahdata lentokoneella maailman toiselta puolelta Suomeen? Miksi broilerin lihan tapauksessa ei tueta suomalaista yrittäjyyttä ja kotimaisia raaka-aineita? Olen puhunut tästä monelle ruokalassamme ja hekin ovat ruuan tuoteselosteesta huomanneet lihan olevan Thaimaasta ja laittaneet sen boikottiin.
- En syö kanaruokia ennenkuin broileri on kotimaista

Kiitos kysymyksestäsi!

Sodexon maailmanlaajuiseen Better Tomorrow Plan - yhteiskuntavastuuohjelmaan kuuluu sitoutuminen paikallisten tuotteiden käyttön edistämiseen - näin myös me toimimme Suomessa. Tällä hetkellä ostoistamme kotimaisen siipikarjanlihan osuus on noin 60%. Haaste kotimaisilla markkinoilla on se, kun kysyntä ylittää tarjonnan.  Joidenkin suurtaloustuotteiden volyymi kotimaisilla markkinoilla ei riitä kattamaan tarvettamme tai kilpailijoidemme tarpeita. Tästä syystä ostamme myös muilta markkinoilta turvallisia ja jäljitettäviä tuotteita.

Olit huolissasi myös broilerien kasvatuksen aikaisista olosuhteista ja ruokinnasta. Sodexo on globaalisti sitoutunut toimimaan eettisesti ja kestävällä tavalla. Meillä on maailmanlaajuinen eläinten hyvinvointi kriteeristö, Sodexo animal welfare policy. Tässä kriteeristössä määritellään vaatimukset alihankkijoillemme mm. eläinten kasvatukseen ja ruokintaan liittyen. Jokaisen Sodexolle lihaa tai lihatuotteita myyvän toimittajan tulee allekirjoittaa tämä kriteeristö ja sitoutua toimimaan sen mukaisesti. Mm. thaimaalaiset broilertuotteet, jotka ovat suurtalouskäyttöön suunniteltu ja valmistettu, ovat Euroopan laajuisesta ostosopimuksesta. Valvomme tavarantuottajiemme toimintaa ja auditoimme heitä varmistaaksemme sopimuksen mukaisen toiminnan. Näin tapahtuu myös Euroopan laajuisissa sopimuksissa.

22.1.2015 klo 14:03
Katso vastaus »

Rikkidioksidi

No niin, katsoin väärin. Siis Miksi rikkidioksidia käytetään (Katso KONE Paussi ruokalista Tiistai 13.1.15)? Burgundin lihapatasis. pekoni,rikkidioksidiBeef Stew style Burgundincl. bacon,sulfur dioxide
- Reijo / KONE

Kiitos erittäin tarkasta ja hyvästä huomiostasi! Tämä ilmoituskäytäntö on vielä uusi asia ja on hyvä, että saamme asiasta palautetta, jotta voimme tarkentaa ohjeistuksiamme.

Asetus elintarviketietojen antamisesta kuluttajille astui voimaan 13.12.2014. Lainsäädännön voimaantulon jälkeen allergiatiedot on ilmoitettava selvästi ja yhdenmukaisesti, jotta kuluttajat voivat tehdä tietoisia elintarvikevalintoja.

Rikkidioksidi ja -sulfaatit voivat aiheuttaa allergian kaltaisia oireita henkilöillä, joilla on astmaa tai allergista nuhaa. Siksi nämä on ilmoitettava. Rikkidioksidia käytetään seuraavien elintarvikkeiden valmistuksessa: etikat, pullomehut, mehutiivisteet (esim. sitruunamehutiiviste), säilötyt, pakastetut tai kuivatut hedelmät ja vihannekset, viljavalmisteet, mausteet, tomaattituotteet (esim tomaattisose ja -pyree) ja tärkkelykset. Rikkidioksidin määrä valmiissa lounasannoksessa on häviävän pieni, koska se on tullut valmistusaineen mukana (esim. tomaattisose), eikä ylitä ilmoittamispakon rajaa (10 mg/kg).  Koska allergiat ja yliherkkyydet ovat hyvin yksilöllisiä, on sallittua ilmoittaa myös kaikki allergeenit.

Tässä tapauksessa molemmat ravintolat ovat periaatteessa toimineet oikein:
- KONE Paussi - on ilmoittanut: rikkidioksidin saa ilmoittaa, vaikka ilmoitusrajaa ei ole ylitetty
- KONE Deli - ei ole ilmoittanut: ei ole pakko ilmoittaa, kun ilmoitusrajaa ei ole ylitetty (tullut lounaassa käytetystä raaka-aineesta)

 

14.1.2015 klo 22:18
Katso vastaus »

Rikkidioksidi

Hei Miksi KONE Paussi / Hyvinkään Mussakka (Tiistai 13.1.2015) sisältää rikkidioksidia? KONE Delin vastaava annos ei sisällä. Johtuuko ero siitä että Paussin keittiö on vanhempi?
- Reijo / KONE

Katso edellisen rikkidioksidi -kysymyksen vastaus, kiitos!

14.1.2015 klo 22:22
Katso vastaus »

Sivut