Kysy ruoasta, me vastaamme.

Mietityttävätkö lounasruoan ravintoarvot tai raaka-aineet? Haluaisitko tietää enemmän hiilihydraattien tai vitamiinien vaikutuksesta terveyteen? Lähetä kysymyksesi Sodexon ravitsemusasiantuntijoille. Vastaamme kysymyksiin tällä palstalla. Vastauksia aiemmin lähetettyihin kysymyksiin näet tällä sivulla.

miten teen itse hiivan leipomista varten?

Asun ulkomailla jossa ei myydä hiivaa kaupassa, vain ruokasoodaa. Voiko hiivan tehdä itse.
- Leipuri88

Hei, ja kiitos kysymyksestäsi!

Hiivan voi korvata leivonnassa käyttämällä leivinjauhetta. Ruokasoodaa voi käyttää leivinjauheen tilalla, mikäli taikina sisältää happaman aineosan, kuten esimerkiksi hedelmämehua, jogurttia, piimää tai muita hapanmaitotuotteita. Leivinjauhetta käytetään 2-3 tl hiivapalan (50 g) tilalla.  Soodaa käytetään vain puolet leivinjauheen määrästä, 1 tl soodaa korvaa 2 tl leivinjauhetta leivonnassa. Ruokasooda antaa leivonnaisiin pistävän sivumaun, jos sitä käytetään liikaa.

Taikinan tulee olla selvästi löysempi leivinjauheella tai ruokasoodalla leivottaessa kuin hiivataikinoissa. Jauhoja tarvitaan siis vähemmän kuin hiivalla leivottaessa. Taikina kannattaa laittaa joko suoraan pellille tai muffinivuokiin tms kypsennyksen ajaksi. 

Hiivan kotivalmistusta emme tunne.

19.1.2016 klo 09:47
Katso vastaus »

Miksi ei vegaaniruokaa tarjolla?

Hei, minkä takia Technopolis Ruoholahden Hiilistä on suorastaan mahdotonta saada kunnon vegaanista ruokaa? Kasvisruoissa on yleensä aina maitotuotteita tai kananmunaa, ja lisäksi netin tai hissien ruokalistoissa ei ilmoiteta kyseisistä ainesosista. En enää käy syömässä Hiilissä, kun aina pitää kysellä erikseen, sopiiko ruoka vegaaneille, ja lisäksi turhan usein vastaus on että "juu, tuo riisi käy, mutta sitten tuossa muussa on kermaa/kananmunaa/juustoa". On tällä hetkellä vähän tunne että kiitos ei mistään.
- Tyytymätön vegaani

Hei! Sodexon tarjoama kasvisruoka on pääosin lakto-ovovegetarista ruokaa. Satunnaisesti kasvisruoka voi olla täysin vegaania. Ravintolamme eivät tarjoa päivittäin vegaania kasvisruokavaliota, sillä ravitsemuksellisesti laadukkaan vegaanin ruokavalion toteutus on haasteellista.

Monipuolisesti koostetut lakto-ovovegetaristinen tai laktovegetaristinen ruokavalio ovat ravintosisällöltään verrannollisia suosituksen mukaiseen sekaruokavalioon. Lakto-ovovegetaristinen ja laktovegetarististiset ruokavaliot sopivat esimerkiksi myös odottavien äitien ja lasten ruokavalioksi.

Vegeenissa ruokavaliossa on puutetta kobalamiinista, sillä kasvikunnan tuotteet eivät sisällä kyseistä vitamiinia. Vegaanin ruokavalion koostamisessa haasteita saattaa syntyä myös riittävästä proteiinin, D-vitamiinin, riboflaviinin, kalsiumin, raudan, sinkin, seleenin ja jodin saannista. Tarvittaessa näiden ravintoaineiden saanti tulee turvata käyttämällä täydennettyjä elintarvikkeita tai ravintolisiä.

 

9.12.2015 klo 15:09
Katso vastaus »

Korianterin maku

Haluaisin tietää, miten suuhun jääneen korianterin maun saa poistettua? Minun suuhuni maku imeytyy voimakkaasti, eikä makua saa poistettua hampaiden pesulla, hampaiden lankaamisella, kurkkukarkeilla, purukumilla, suuvedellä eikä syömällä muita ruokia. Korianterin maku pysyy suussani aina noin pari päivää. Eikä siihen näytä tottuvan vaikka ruuassani on sitä usein. Tiedän että tämä johtuu OR6A2 geenistä joka useilla suomalaisilla on korianterin makua kohtaan, mutta jotain tälle asialle pitäisi tehdä. Korianteri näyttää olevan nykyään muotimauste ja sitä on hankala välttää esim. työpaikkaruokalassa. Vastauksenne on minulle todella arvokas. Kiitos siitä.
- Korianteri-ongelmainen:)

Kiitos kysymyksestä! Korianteri ei ole yleinen allergeeni, joten sitä ei tarvitse ilmoittaa. Kysele tarkkaan ravintolan henkilökunnalta, sisältääkö ruoka korianteria, jotta osaatte valita teille sopivan ruoan. Voitte myös ilmoittaa ravintolan henkilökunnalle kirjallisesti ja pyytää ruoka ilman korianteria, mikäli aterioitte säännöllisesti jossakin tietyssä ravintolassa.

Tutkimuksen johtaja Nicholas Eriksson on suositellut korianterille altistumista, jotta pääsisi eroon korianterin pahasta mausta suussa, mutta tätähän olittekin jo kokeilleet. Pahan maun saamiseksi suusta voitte myös harjata kielenne, ellette ole tätä vielä aiemmin tehneet.

Alla vielä muutama vinkki, joita voitte kokeilla, mikäli niistä olisi teille apua saamaan paha maku suusta.

-Juotteko riittävästi? Sylki on luonnollinen suun pesuaine, joka huuhtoo suuta. Juo ainakin 1,5 litraa, mielellään 2 litraa päivässä vettä. Mausta vesi sitruunamehulla tai kokeile juoda jäävettä, mikäli ne maistuvat sinulle paremmin.

-Osa yrteistä tai muista mausteista raikastaa hengitystä. Kokeile mutustella persiljaa korianteria sisältävän aterian päätteeksi tai pureskele fenkolin siemeniä. Myös kardemummasta tai kanelista saattaa olla apua. Kaneli kannattaa valita ceyloninkanelina, mikäli sitä käyttää runsaasti.

-Runsaasti antioksidantteja sisältävistä ruoista on apua suun raikkaana pysymiselle, kuten marjoista ja kasviksista. Kasviksista erityisesti kaali ja parsa auttavat suun raikastamisessa.

-Hapanmaitotuotteiden sisältämistä maitohappobakteereista saattaa myös olla apua. Nauti päivittäin piimää tai maustamatonta jogurttia tai viiliä. Voit lisätä niihin mausteeksi kanelia tai kardemummaa ja marjoja, jotka osaltaan myös auttavat pahan maun saamiseksi pois suusta.

-Teen juonnista voi myös olla apua. Musta tee, vihreä tee tai piparminttutee ovat kaikki hyviä vaihtoehtoja.

1.12.2015 klo 09:29
Katso vastaus »

Rapeat kalapalat ja tartar-kastike

Hei, mistä aineista otsikon ruoka oli valmistettu? Mietin syytä koviin vatsakipuihin päivän lounaan jälkeen.
- Nervanderinkadulla lounastanut

Hei! Yleisesti allergiaa aiheuttavista ruoka-aineista tartar -kestike sisältää kermaviiliä (maitoa), sinappijauhetta ja munankeltuaista. Lisäksi tartar -kastikkeessa käytetty pikkelssi sisältää porkkanaa. Rapeissa kalapaloissa käytetty kala on MSC seifilettä ja lisäksi ne sisältävät  vehnäjauhoja. Kumpikaan ruoka ei sisällä  bentsoehappoa, glutamiinia, sulfiitteja tai hapettumisenestoaineita, jotka saattavat lisäaineallergisille aiheuttaa oireita. Lisäaineallergiat ovat harvinaisia verrattuna yleisiin ruoka-aineallergioihin, kuten kala, pähkinä tai maitoallergiaan. Allergioiden lisäksi kovien vatsakipujen taustalla saattaa olla myös esim laktoosi-intoleranssi, keliakia tai ärtyneen suolen vaivat.

Äkillisien ja voimakkaiden vatsakipujen taustalla voi olla myös lukuisia syömisestä riippumattomia syitä mm akuutit  infektiot, umpilisäketulehdus, sappivaivat, haimatulehdus tai suolen tukkeuma.

26.11.2015 klo 11:18
Katso vastaus »

Sivut