Kysy ruoasta, me vastaamme.

Mietityttävätkö lounasruoan ravintoarvot tai raaka-aineet? Haluaisitko tietää enemmän hiilihydraattien tai vitamiinien vaikutuksesta terveyteen? Lähetä kysymyksesi Sodexon ravitsemusasiantuntijoille. Vastaamme kysymyksiin tällä palstalla. Vastauksia aiemmin lähetettyihin kysymyksiin näet tällä sivulla.

Avaamaton jauheliha, uskaltaako käyttää?

Hei! Voiko avaamatonta jauhelihaa käyttää enää ruuanlaitossa, jos se on ollut huoneenlämmössä noin 10 tuntia? Jos kyseessä olisi avattu pakkaus, olisin heittänyt jo pois, mutta koska jauhelihapakkaus on vielä avaamaton, en ole asiasta varma. Kiitos etukäteen vastauksesta!
- Avaamaton jauheliha huoneenlämmössä

Kiitos kysymyksestä! Jauhelihaa tulisi säilyttää alle +4 asteen lämpötilassa ja se voi pilaantua tai vähintään sen säilyvyysaika lyhenee merkittävästi kylmäketjun katketessa. Huoneenlämpö kuuluu mikrobien lisääntymiselle otolliseen lämpötilaan. Turvallisinta on hävittää jauhelihapakkaus, sillä kylmäketju on varmasti tuossa ajassa ehtinyt katketa.

23.7.2015 klo 19:28
Katso vastaus »

Turska ja WWF:n kalalista

Hei, CarlAugustin lounaslistalla oli uuniturskaa. Kysyin kalan alkuperästä ravintolasta, mutta en saanut vastausta. Sivuiltanne näin, ettei kala ainakaan ole WWF:n kalalistan punainen kala, mutta onko se vihreä vai keltainen?
- Tällä on merkitystä valinnalleni

Kiitos kysymyksestä! Sodexo käyttää vain vihreän tai keltaisen listan kalaa ja MSC -merkittyjä kalatuotteita. Turskaa löytyy MSC -merkittynä ja WWF:n Kuluttajan kalaoppaan mukaan se on mainittu kaikilla listoilla. Vihreällä listalla on verkolla ja pitkäsiimalla Norjan- ja Barentsinmereltä pyydystetty turska. Carl Augustissa tarjottava turska on tätä kalaa.

Keltaisella listalla on Itämeren itäinen populaatio ja kasvatettu turska. Lisäksi keltaisella listalla on verkolla pyydystetty Itämeren läntinen populaatio. Punaisella listalla on Pohjois-Atlantin turska, Norjan rannikkoturska ja pohjatroolattu turska.

27.7.2015 klo 12:13
Katso vastaus »

Ulkomaisten pakaste mansikoiden kuumentaminen

Hei, Ostin kaupasta ulkolaisia pakaste mansikoita. Olen yrittänyt selvittää että voiko marjat keittämisen sijaan höyryttää jolloin myös vitamiinit ilmeisesti säilyisisvät paremmin? Mutta onko tämä riittävän kuumakäsittely, että virukset kuolevat? Evira ei anna kovin tarkkaa tietoa, mutta sen mukaan ulkomaista alkuperää olevat pakastemarjat tulee kuumentaa kauttaaltaan vähintään 5 minuutin ajan 90 asteessa tai keittää 2 minuutin ajan.
- Joona

Kiitos kysymyksestäsi!

Suosittelen mansikoiden keittämistä, sillä se on varmasti turvallinen tapa. Keitä mansikat tai muut marjat sellaisenaan ilman lisättyä nestettä, sillä marjoista irtoaa mehua keitettäessä. Käyttäessäsi soseutuneet marjat liemineen hävikkiä ei pääse syntymään sen enempää kuin höyryttäessä, sillä marjat soseutuvat myös höyryttäessä ja niistä irronneen liemen hyödyntäminen saattaa olla haastavampaa. 

 

15.7.2015 klo 09:18
Katso vastaus »

raskaana

Hei, voinko huoleti syödä lounasruokaa ravintolassanne kun olen raskaana? Kuumennatteko marjat ja pakastevihannekset esim salaatteihin ja seuraatteko lämpimän ruoan lämpötiloja uunissa niin että me nousevat yli 70 asteeseen suositusten mukaisesti?
- Mikaela M
Hei, ja kiitos kysymyksestäsi! Voit turvallisin mielin ruokailla ravintoloissamme myös raskauden aikana. Omavalvontaohjeistuksen mukaisesti varmistamme aina lämpimien ruokien sisälämpötilan ennen tarjolle vientiä: Lämpimien ruokien sisälämpötilan tulee nousta vähintään +70°C:een ja siipikarjan +75°C:een. Pakastekasvisten ja -marjojen käsittelyssä noudatamme Eviran antamia kuumennusohjeita. Ulkomaiset pakastemarjat on ohjeistettu keittämään 2 minuutin ajan 90 ° C:ssa tai pitämään kuumana vähintään 5 minuutin ajan 90 ° C:ssa.
6.7.2015 klo 14:15
Katso vastaus »

Sivut