Kysy ruoasta, me vastaamme.

Mietityttävätkö lounasruoan ravintoarvot tai raaka-aineet? Haluaisitko tietää enemmän hiilihydraattien tai vitamiinien vaikutuksesta terveyteen? Lähetä kysymyksesi Sodexon ravitsemusasiantuntijoille. Vastaamme kysymyksiin tällä palstalla. Vastauksia aiemmin lähetettyihin kysymyksiin näet tällä sivulla.

Korianterin maku

Haluaisin tietää, miten suuhun jääneen korianterin maun saa poistettua? Minun suuhuni maku imeytyy voimakkaasti, eikä makua saa poistettua hampaiden pesulla, hampaiden lankaamisella, kurkkukarkeilla, purukumilla, suuvedellä eikä syömällä muita ruokia. Korianterin maku pysyy suussani aina noin pari päivää. Eikä siihen näytä tottuvan vaikka ruuassani on sitä usein. Tiedän että tämä johtuu OR6A2 geenistä joka useilla suomalaisilla on korianterin makua kohtaan, mutta jotain tälle asialle pitäisi tehdä. Korianteri näyttää olevan nykyään muotimauste ja sitä on hankala välttää esim. työpaikkaruokalassa. Vastauksenne on minulle todella arvokas. Kiitos siitä.
- Korianteri-ongelmainen:)

Kiitos kysymyksestä! Korianteri ei ole yleinen allergeeni, joten sitä ei tarvitse ilmoittaa. Kysele tarkkaan ravintolan henkilökunnalta, sisältääkö ruoka korianteria, jotta osaatte valita teille sopivan ruoan. Voitte myös ilmoittaa ravintolan henkilökunnalle kirjallisesti ja pyytää ruoka ilman korianteria, mikäli aterioitte säännöllisesti jossakin tietyssä ravintolassa.

Tutkimuksen johtaja Nicholas Eriksson on suositellut korianterille altistumista, jotta pääsisi eroon korianterin pahasta mausta suussa, mutta tätähän olittekin jo kokeilleet. Pahan maun saamiseksi suusta voitte myös harjata kielenne, ellette ole tätä vielä aiemmin tehneet.

Alla vielä muutama vinkki, joita voitte kokeilla, mikäli niistä olisi teille apua saamaan paha maku suusta.

-Juotteko riittävästi? Sylki on luonnollinen suun pesuaine, joka huuhtoo suuta. Juo ainakin 1,5 litraa, mielellään 2 litraa päivässä vettä. Mausta vesi sitruunamehulla tai kokeile juoda jäävettä, mikäli ne maistuvat sinulle paremmin.

-Osa yrteistä tai muista mausteista raikastaa hengitystä. Kokeile mutustella persiljaa korianteria sisältävän aterian päätteeksi tai pureskele fenkolin siemeniä. Myös kardemummasta tai kanelista saattaa olla apua. Kaneli kannattaa valita ceyloninkanelina, mikäli sitä käyttää runsaasti.

-Runsaasti antioksidantteja sisältävistä ruoista on apua suun raikkaana pysymiselle, kuten marjoista ja kasviksista. Kasviksista erityisesti kaali ja parsa auttavat suun raikastamisessa.

-Hapanmaitotuotteiden sisältämistä maitohappobakteereista saattaa myös olla apua. Nauti päivittäin piimää tai maustamatonta jogurttia tai viiliä. Voit lisätä niihin mausteeksi kanelia tai kardemummaa ja marjoja, jotka osaltaan myös auttavat pahan maun saamiseksi pois suusta.

-Teen juonnista voi myös olla apua. Musta tee, vihreä tee tai piparminttutee ovat kaikki hyviä vaihtoehtoja.

1.12.2015 klo 09:29
Katso vastaus »

Rapeat kalapalat ja tartar-kastike

Hei, mistä aineista otsikon ruoka oli valmistettu? Mietin syytä koviin vatsakipuihin päivän lounaan jälkeen.
- Nervanderinkadulla lounastanut

Hei! Yleisesti allergiaa aiheuttavista ruoka-aineista tartar -kestike sisältää kermaviiliä (maitoa), sinappijauhetta ja munankeltuaista. Lisäksi tartar -kastikkeessa käytetty pikkelssi sisältää porkkanaa. Rapeissa kalapaloissa käytetty kala on MSC seifilettä ja lisäksi ne sisältävät  vehnäjauhoja. Kumpikaan ruoka ei sisällä  bentsoehappoa, glutamiinia, sulfiitteja tai hapettumisenestoaineita, jotka saattavat lisäaineallergisille aiheuttaa oireita. Lisäaineallergiat ovat harvinaisia verrattuna yleisiin ruoka-aineallergioihin, kuten kala, pähkinä tai maitoallergiaan. Allergioiden lisäksi kovien vatsakipujen taustalla saattaa olla myös esim laktoosi-intoleranssi, keliakia tai ärtyneen suolen vaivat.

Äkillisien ja voimakkaiden vatsakipujen taustalla voi olla myös lukuisia syömisestä riippumattomia syitä mm akuutit  infektiot, umpilisäketulehdus, sappivaivat, haimatulehdus tai suolen tukkeuma.

26.11.2015 klo 11:18
Katso vastaus »

suklaa

Haluaisin tietää, miten voin vertailla eri valmistajien tummia suklaita. Tumman suklaan kaakaopitoisuus olisi hyvä olla ainakin 70%, mutta mitä muita asioita ottaisin huomioon mahdollisimman terveellistä suklaata metsästäessäni?
- hiiri

Kiitos kysymyksestäsi! Tummien suklaiden ja muidenkin elintarvikkeiden valintaa helpottaa mm. ainesosaluettelo, jossa kerrotaan käytetyt valmistus- ja lisäaineet painon mukaan alenevassa järjestyksessä. Kaakaota käytetään suklaissa kaakaomassana, -jauheena ja -voina. Joissakin suklaissa on lisäksi ravintoarvomerkintöjä.

Kaakaopitoisuus on tärkein kriteeeri valittaessa mahdollisimman terveellistä suklaata, sillä juuri kaakaosta saadaan suklaan terveyshyödyt. Suklaan sokeri- ja rasvapitoisuudet kannattaa myös huomioida valittaessa terveyden kannalta parasta suklaata. Hyvä vaihtoehto voisi olla sokeriton suklaa, sillä sokeri heikentää polyfenolien vastetta, mutta toisaalta sokeri auttaa kaakaon sisältämän tryptofaanin(serotoniinin esiaste) kulkeutumista soluihin. Raaka suklaa on myös hyvä valinta, sillä se sisältää huomattavasti enemmän antioksidantteja kuin tumma suklaa.

10.10.2015 klo 00:45
Katso vastaus »

Kaurasuurimoiden keittämisestä

Olen tykästynyt kaurasuurimoihin ruuan lisäkkeenä. Ne ovat terveellinen, lähellä tuotettu ja huokea vaihtoehto esim. riisille. Monissa ohjeissa neuvotaan keittämään suurimot riisin tapaan, eli mittaamalla tietty määrä vettä, ja keittämään se suurimoiden "sisään" - eli tällöin koko vesimäärä imeytyy suurimoihin. Tämän metodin lopputuloksena on kuitenkin limainen puuro. Itse olen tykännyt keittää suurimot kuten pastan, eli suuressa määrässä vettä ja keiton jälkeen siivilöiden, jolloin suurimot jäävät irtonaisiksi ja napakoiksi. Kysymykseni siis kuuluu: mitä tuo lima on, joka tuon siivilöitävän veden mukana poistuu? Katoaako tuossa minun prosessissani viemäriin joitain kuituja tai vastaavia terveellisiä asioita? Eli kannattaisiko (terveysnäkökulmasta) suurimot keittää kuten riisi, vai onko asialla terveysvaikutusta ollenkaan?
- Antti K

Kiitos kysymyksestä! Kaurasuurimot ovat todellakin mainio vaihtoehto muille lisäkkeille, sillä kaura on hyvin ravinto- ja kuiturikas sekä ympäristöystävällinen vilja.

Kauran sisältämä liukoinen kuitu beetaglukaani sitoo itseensä herkästi vettä, jonka seurauksena muodostuu hyytelömäinen/ limainen massa. Kauraliman muodostumisen vähentämikseksi kypsennystavan tarkistaminen saattaa auttaa asiaan. Kaurasuurimoita suositellaan keitettäväksi hiljalleen matalalla lämmöllä. Keiton aikana suurimoita kannattaa sekoittaa muutaman kerran.

Kypsennystavalla on merkitystä ruoan ravintosisältöön. Kypsennettäessä ruokaa keitettämällä keitinliemeen liukenee ravinteita. Viljojen kohdalla suurin hävikki syntyy folaatin kohdalla. Folaattia häviää keitettäessä viljoista  noin 30 %. Kuitenkin täysjyväviljatuotteet (leivät, puurot jne) ovat hyviä folaatin lähteitä. Kaurasuurimoiden kypsentäminen keittämällä riisin tapaan on oletettavasti parempi kypsennystapa.

18.9.2015 klo 19:50
Katso vastaus »

Sivut