Kysy ruoasta, me vastaamme.

Mietityttävätkö lounasruoan ravintoarvot tai raaka-aineet? Haluaisitko tietää enemmän hiilihydraattien tai vitamiinien vaikutuksesta terveyteen? Lähetä kysymyksesi Sodexon ravitsemusasiantuntijoille. Vastaamme kysymyksiin tällä palstalla. Vastauksia aiemmin lähetettyihin kysymyksiin näet tällä sivulla.

Punajuuri

Hei, noudatan lakto-ovo vegetarista ruokavaliota, joten syön paljon papuja, kasviksia ja juureksia. Satun pitämään raaoista juureksista mm. punajuurista. Vasta sittemmin on tullut tietoisuuteeni, että ei ole suositeltua syödä raakaa punajuurta? Miksi näin on? En löytänyt internetistä mitään syytä, miksi niin ei saisi tehdä, ainoastaan, että Evira suosittelee sen keittämistä. Osaatko auttaa? Punajuuressa monia erittäin hyödyllisiä ravintoarvoja. Kumpi on epäterveellisempää syödä niitä raakana vai olla syömättä ollenkaan? Olen sekakäyttäjä, eli punajuurta menee noin 2-3 pientä punajuurta per viikko. Olenko vaaravyöhykkeellä? Kiitos vastauksestasi!
- juurekas

Kiitos kysymyksestäsi! Hienoa, kun syöt runsaasti papuja, vihanneksia ja juureksia!

Evira (= Elintarviketurvallisuusvirasto) suosittelee punajuuria käytettäväksi kypsennettyinä, sillä raakana tarjotut punajuuriraasteet ovat aiheuttaneet yksittäisiä ruokamyrkytysepidemioita.

Punajuuri kerää itseensä maaperästä nitraattia, joka voi muuttua elimistössä nitriitiksi. Nitriitti heikentää hemoglobiinin kykyä kuljettaa happea, jonka vuoksi punajuurta ei suositella alle 1 -vuotiallle lapsille. Kaikenlainen käsittely, kuten huuhteleminen ja kuoriminenkin jo vähentävät nitraattipitoisuutta.

Kuten kirjoititkin punajuuressa on arvokas ravintoainesisältö ja siksi se sopii erittäin hyvin osaksi monipuolista syömistä. Turvallisinta ja varmin tapa on punajuuren nauttiminen kunnolla kypsennettynä tai säilöttynä etiikkaan. Tosin, mikäli olet useasti aiemmin käyttänyt punajuurta raakana saamatta siitä oireita ja varsinkin, mikäli tiedät kasvupaikan lienee tämäkin olevan turvallinen tapa nauttia punajuuresta.

13.2.2015 klo 23:21
Katso vastaus »

Soija ja soijalesitiini

Hei, Lounasruokalistoissa mainitaan soija allergisoivana aineena. Kuuluko tähän listaukseen vain soijaproteiini, vaiko myös soijalesitiini (E322)?
- Stella

Kiitos kysymyksestäsi!

Soija, joka on  yleisesti allergiaa aiheuttavia ruoka-aineita tulee aina ilmoittaa, kuten myös soijalesitiini. Lisäaineet, jotka ovat valmistettu yleisistä allergeeneistä pitää ilmoittaa omalla nimellään, tällöin pelkkä ryhmänimen käyttö on riittämätön. Soijalesitiini on mainittu toimipaikkoihimme jaetussa oppaassa soijaperäiseksi ja siten myös ilmoitettavaksi.

12.2.2015 klo 16:48
Katso vastaus »

Raaka-ainemäärät Deli-salaatissa

Hei! Syön päivittäin deli-salaatin Technopolis Ruoholahden ravintolassa. Ruokapäiväkirjaa varten kaipailisin tietoa salaatin ainemääristä. Kuinka paljon siis pääraaka-ainetta on ohjeistettu laittamaan, kuinka paljon painaa salaattipohja ja muut salaatinosat. Kiitos jo etukäteen!
- Taija

Kiitos kysymyksestäsi! Deli -salaattiannoksen lasketaan sisältävän 80g salaattipohjaa ja noin 4 x 60g erilaista omavalintaista salaattikomponenttia sekä pääraaka-ainetta noin 100g. Salaattiannoksen koko on yhteensä noin 420g. Salaatin lisäksi annos sisältää salaatinkastikkeen oman valinnan mukaan, jonka annos on noin  30g tai salaattiannoksen voi nauttia halutessaan ilman kastiketta.

29.1.2015 klo 14:49
Katso vastaus »

Thaimaalasta kanaa?

Hei. Miksi broilerinliha on tuotu Thaimaasta? Olen kysynyt tätä jo Seinäjoen Kampustalon ravintolan henkilökunnalta ja sain lukea Sodexon lehdistötiedotteen lihatuotteiden käytöstä. Siinä puhuttiin kuitekin vain possun ja naudanlihan kotimaisuudesta eikä otettu kantaa broilerinlihan alkuperään. Mistä tiedätte, millaisissa oloissa kanat on kasvatettu, mitä ne ovat syöneet, miten ne on teurastettu ja kuinka kauan liha on ollut pakastettuna ennekuin se päätyy Thaimaasta Suomeen? Voiko kotimaisen broilerinlihan hinta olla niin paljon kalliimpaa, että sitä kannattaa rahdata lentokoneella maailman toiselta puolelta Suomeen? Miksi broilerin lihan tapauksessa ei tueta suomalaista yrittäjyyttä ja kotimaisia raaka-aineita? Olen puhunut tästä monelle ruokalassamme ja hekin ovat ruuan tuoteselosteesta huomanneet lihan olevan Thaimaasta ja laittaneet sen boikottiin.
- En syö kanaruokia ennenkuin broileri on kotimaista

Kiitos kysymyksestäsi!

Sodexon maailmanlaajuiseen Better Tomorrow Plan - yhteiskuntavastuuohjelmaan kuuluu sitoutuminen paikallisten tuotteiden käyttön edistämiseen - näin myös me toimimme Suomessa. Tällä hetkellä ostoistamme kotimaisen siipikarjanlihan osuus on noin 60%. Haaste kotimaisilla markkinoilla on se, kun kysyntä ylittää tarjonnan.  Joidenkin suurtaloustuotteiden volyymi kotimaisilla markkinoilla ei riitä kattamaan tarvettamme tai kilpailijoidemme tarpeita. Tästä syystä ostamme myös muilta markkinoilta turvallisia ja jäljitettäviä tuotteita.

Olit huolissasi myös broilerien kasvatuksen aikaisista olosuhteista ja ruokinnasta. Sodexo on globaalisti sitoutunut toimimaan eettisesti ja kestävällä tavalla. Meillä on maailmanlaajuinen eläinten hyvinvointi kriteeristö, Sodexo animal welfare policy. Tässä kriteeristössä määritellään vaatimukset alihankkijoillemme mm. eläinten kasvatukseen ja ruokintaan liittyen. Jokaisen Sodexolle lihaa tai lihatuotteita myyvän toimittajan tulee allekirjoittaa tämä kriteeristö ja sitoutua toimimaan sen mukaisesti. Mm. thaimaalaiset broilertuotteet, jotka ovat suurtalouskäyttöön suunniteltu ja valmistettu, ovat Euroopan laajuisesta ostosopimuksesta. Valvomme tavarantuottajiemme toimintaa ja auditoimme heitä varmistaaksemme sopimuksen mukaisen toiminnan. Näin tapahtuu myös Euroopan laajuisissa sopimuksissa.

22.1.2015 klo 14:03
Katso vastaus »

Sivut