Kysy ruoasta, me vastaamme.

Mietityttävätkö lounasruoan ravintoarvot tai raaka-aineet? Haluaisitko tietää enemmän hiilihydraattien tai vitamiinien vaikutuksesta terveyteen? Lähetä kysymyksesi Sodexon ravitsemusasiantuntijoille. Vastaamme kysymyksiin tällä palstalla. Vastauksia aiemmin lähetettyihin kysymyksiin näet tällä sivulla.

Kaurasuurimoiden keittämisestä

Olen tykästynyt kaurasuurimoihin ruuan lisäkkeenä. Ne ovat terveellinen, lähellä tuotettu ja huokea vaihtoehto esim. riisille. Monissa ohjeissa neuvotaan keittämään suurimot riisin tapaan, eli mittaamalla tietty määrä vettä, ja keittämään se suurimoiden "sisään" - eli tällöin koko vesimäärä imeytyy suurimoihin. Tämän metodin lopputuloksena on kuitenkin limainen puuro. Itse olen tykännyt keittää suurimot kuten pastan, eli suuressa määrässä vettä ja keiton jälkeen siivilöiden, jolloin suurimot jäävät irtonaisiksi ja napakoiksi. Kysymykseni siis kuuluu: mitä tuo lima on, joka tuon siivilöitävän veden mukana poistuu? Katoaako tuossa minun prosessissani viemäriin joitain kuituja tai vastaavia terveellisiä asioita? Eli kannattaisiko (terveysnäkökulmasta) suurimot keittää kuten riisi, vai onko asialla terveysvaikutusta ollenkaan?
- Antti K

Kiitos kysymyksestä! Kaurasuurimot ovat todellakin mainio vaihtoehto muille lisäkkeille, sillä kaura on hyvin ravinto- ja kuiturikas sekä ympäristöystävällinen vilja.

Kauran sisältämä liukoinen kuitu beetaglukaani sitoo itseensä herkästi vettä, jonka seurauksena muodostuu hyytelömäinen/ limainen massa. Kauraliman muodostumisen vähentämikseksi kypsennystavan tarkistaminen saattaa auttaa asiaan. Kaurasuurimoita suositellaan keitettäväksi hiljalleen matalalla lämmöllä. Keiton aikana suurimoita kannattaa sekoittaa muutaman kerran.

Kypsennystavalla on merkitystä ruoan ravintosisältöön. Kypsennettäessä ruokaa keitettämällä keitinliemeen liukenee ravinteita. Viljojen kohdalla suurin hävikki syntyy folaatin kohdalla. Folaattia häviää keitettäessä viljoista  noin 30 %. Kuitenkin täysjyväviljatuotteet (leivät, puurot jne) ovat hyviä folaatin lähteitä. Kaurasuurimoiden kypsentäminen keittämällä riisin tapaan on oletettavasti parempi kypsennystapa.

18.9.2015 klo 19:50
Katso vastaus »

Päivittäisten ruoka-annosten ravintoarvot

Hei! Voisiko ruokien ravintoarvot (etenkin kalorit)saada tänne sivulle, jotta olisi helpompi etukäteen suunnitella, mitä ravintolassa syö? Kansion selaaminen ruokalassa vie aikaa.... ; )
- Katri

Hei! Asiaaa voi tiedustella myös ravintolan henkilökunnalta. He auttavat mielellään.

18.9.2015 klo 19:03
Katso vastaus »

Kysyisin ruoan historiasta

Eli tämä ei nyt varsinaisesti tänne kuulu tämä kysymys, mutta mistä paistinpannulla voissa paistetut perunat ovat alkuperäisi? Ranskalaisista perunoista on tietoa (ensimmäinen maailmansota kun jenkki sotilaille tarjottiin niitä Ranskassa, mutta ei tästä. Pyttipannuhan on Ruotsista. En tiedä mistä muualta tätä voisi kysyä...
- Minna

Kiitos kysymyksestäsi!

Oletettavasti voissa paistetut perunat ovat peräisin Hollannista, jossa perunoiden käyttö yleistyi eniten heti Espanjan ja Portugalin jälkeen perunan tultua Eurooppaan.

7.9.2015 klo 12:37
Katso vastaus »

Päivittäisten ruoka-annosten ravintoarvot

Hei, onko mistään mahdollista saada päivittäisten ruoka-annosten ravintoarvotietoja? Esimerkiksi tänään HTC Porkkalankatu 12:ssa söin purjo-perunasosekeittoa ja olisi mukava tietää sen ravintoarvot, hiilihydraatit jne.
- Lambi

Kiitos kysymyksestäsi! Päivittäisten ruoka-annosten ravintosisältötietoja voi aina tiedustella ravintolan henkilökunnalta. Esimerkiksi tiedustelemasi Purjo-perunasosekeiton ravintosisältö on seuraava /100g keittoa: Energiaa: 33 Kcal/138 KJ, rasvaa: 0,89g, hiilihydraatteja: 5,18g, proteiinia: 0,94g.

31.8.2015 klo 08:41
Katso vastaus »

Sivut