Kysy ruoasta, me vastaamme.

Mietityttävätkö lounasruoan ravintoarvot tai raaka-aineet? Haluaisitko tietää enemmän hiilihydraattien tai vitamiinien vaikutuksesta terveyteen? Lähetä kysymyksesi Sodexon ravitsemusasiantuntijoille. Vastaamme kysymyksiin tällä palstalla. Vastauksia aiemmin lähetettyihin kysymyksiin näet tällä sivulla.

Kasvissyöjän annoksen koostamisesta

Tänään Jyväskylän Mattilanniemen Sodexhossa kasvisvaihtoehtona oli ratatuille. Salaattipöydässä oli mm. salaattia, tomaattia, porkkanaraastetta, marinoituja vihanneksia yms., Mitään hyvää proteiininlähdettä esim. papuja) ei ollut tarjolla tarjolla, pähkiniötä onneksi oli. Keitto oli fenkolikeittto, elli myös vähäproteiininen. Proteiinilisänä oli lihapullia, joita siis kasvissyöjä ei voi syödä. Lisäksi oli tarjolla valkoista riisiä. Miten koostan tämän päivän lounasannoksesta itselleni ravitsemissuositusten mukaisen aterian, jossa on riittävästi myös proteiinia. Lasillisesta piimää saan proteiinia 6 g, mutta tarjolla olevista vihanneksista ei ymmärtäkseni proteiinia saa kovinkaan paljoa, eikä pähkinöitäkään kannata painonhallintamielessä syödä isoja määriä. Kehittämistoiveena: sellaisena päivänä, kun kasvisruoka on hyvin vähäproteiinista, voisiko proteiinilisä olla lihaton (esim. raejuusto)? Voisiko tällöin salaattipöydässä olla tarjolla papuja yms. muuta proteiinipitoisempaa lisuketta?
- Nälkäinen taas tunnin päästä

Kiitos kysymyksistäsi!

Olemme pahoillamme, kun lounasannosta koostaessasi runsaasti proteiinia sisältävää ruokaa ei ole ollut riittävästi tarjolla! Käyttämäsi ravintolan salaattipöydässä on kyseisenä päivänä ollut tarjolla couscous -hernettä ja juustoa, mutta nämä ovat valitettavasti, mitä ilmeisemmin olleet kohdallasi loppu. Ravintolalla on valmius antaa kasvissyöjille esimerkiksi juustoa sellaisina päivinä, jos kasvisvaihtoehto on muutoin jäänyt proteiiniköyhäksi. Toivomme kasvisruokailijoiden pyytävän proteiinilisää, jos huomaatte siinä puutteita. Palvellakseen asiakkaitaan mahdollisimman hyvin Mattilaniemen Sodexon ravintolapäällikkö on lupautunut laittamaan asiasta tiedotteen linjastoon kasvisruoan viereen. Voitte olla yhteydessä suoraan ravintolapäällikköön, mikäli haluatte vielä keskustella asiasta, kiitos!

10.12.2014 klo 09:14
Katso vastaus »

Broilerin alkuperästä

Ruokalamme kuulemma käytää thaimaalaista broileria, joka on kuulemma edullista ja tulee näppäränkokoisena paloina. Olen kovasti huolissani tästä: muualla kuin Suomessa käytetään tunnetusti antibiootteja broilerin kasvattamiseen, lisäksi on vähän epäselvää, millaisella ja minkälaatuisella ruokinnalla broilerit ovat. Mitatanako omavalvonnassa, että (jokaisessa erässä) lihassa ei ole antibiottijäämiä? Olisiko mahdollista käyttää ravintoloissanne vain suomalaista lihaa?
- Antibioottikammoinen.

Kiitos palautteestasi ja kysymyksestäsi.

Hankintojemme tärkein periaate on tuoteturvallisuus ja tuotteiden jäljitettävyys. Näin ollen voit rauhallisin mielin syödä myös thaimaalaista alkuperää olevaa broileria.

On totta, että suomalainen lihantuotanto poikkeaa muutamien muiden maiden tuotantotavoista. Suomessa ei käytetä hormoneja ja antibioottejakin vain eläinlääkinnällisiin tarkoituksiin, ei kasvatukseen. Ulkomaisen lihan osalta on elintarvikelainsäädännössä määritelty tietty toimintaketju, jonka avulla taataan tuoteturvallisuus. Lihan tullessa EU-alueelle sille tehdään ns. rajatarkastus, jossa varmistetaan ettei EU-alueelle tuoda ns. hormonilihaa ja ettei lihassa ole antibioottijäämiä. Suomeen tullessaan liha tule aina ensisaapumispaikkaan, jossa se tarkastetaan mm. ottamalla näytteitä suunnitelman mukaisesti.

Olit huolissasi myös broilerien kasvatuksen aikaisista olosuhteista ja ruokinnasta. Sodexo on globaalisti sitoutunut toimimaan eettisesti ja kestävällä tavalla. Meillä on maailmanlaajuinen eläinten hyvinvointikriteeristö. Tässä kriteeristössä määritellään vaatimukset alihankkijoillemme mm. eläinten kasvatukseen ja ruokintaan liittyen. Jokaisen Sodexolle lihaa tai lihatuotteita myyvän toimittajan tulee allekirjoittaa tämä kriteeristö ja sitoutua toimimaan sen mukaisesti. Mm. thaimaalaiset broilertuotteet, jotka on suurtalouskäyttöön suunniteltu ja valmistettu, ovat Euroopan laajuisesta ostosopimuksesta. Valvomme tavarantuottajiemme toimintaa ja auditoimme heitä varmistaaksemme sopimuksen mukaisen toiminnan. Näin tapahtuu myös Euroopan laajuisissa sopimuksissa.

Sodexon maailmanlaajuiseen Better Tomorrow Plan - yhteiskuntavastuuohjelmaan kuuluu sitoutuminen edistää paikallisten tuotteiden käyttöä - näin myös me toimimme Suomessa. Tällä hetkellä ostoistamme kotimaisen siipikarjanlihan osuus on noin 60%. Haaste kotimaisilla markkinoilla on, että kysyntä ylittää tarjonnan, joten on tiettyjä suurtaloustuotteita joiden volyymi kotimaisilla markkinoilla ei riitä kattamaan tarvettamme tai kilpailijoidemme tarpeita. Tästä syystä ostamme myös muilta markkinoilta turvallisia ja jäljitettäviä tuotteita.

30.11.2014 klo 23:58
Katso vastaus »

Lounasruokien sisällöstä

Useammassa kysymyksessä kehotetaan kysymään henkilökunnalta ravintosisältöjä, kalolrimääriä yms. Jos tieto on henkilökunnalla, eikö sen voisi pistää näkyviin saman tien?
- Kummateleva

Kiitos kysymyksestä!

 

Olemme osassa Sodexon ravintoloita sitoutuneet asiakassopimuksessamme ilmoittamaan päivittäin lounasruokien ravintosisällöt ja ainesosatiedot ruokailijoille. Muissa ravintoloissamme lounasruokien ravintosisältötiedot ovat ruokailijoiden nähtävillä Lounaan ravintosisällöt -kansiossa, josta ruokailijat voivat käydä katsomassa  haluamansa tiedot.
Työstämme parhaillaan lounaan ravintosisältö- ja ainesosatietojen ilmoittamista nettiruokalistojen yhteydessä. Pilotoimme tätä uutta toimintoa tällä hetkellä. Laajennamme ravintosisältöjen ilmoittamasta netissä myös muihin ravintoloihimme, mikäli tämä malli osoittautuu toimivaksi.

5.12.2014 klo 08:53
Katso vastaus »

Lounasruokien tuoteselosteet

Hei! Olisiko mahdollista saada lounasravintolassa näkyviin kaikkien annosten tuoteselosteet (eli mistä kaikesta annos koostuu). Nyt tietoa on saatavilla kovin rajoitetusti, ja henkilönkunnan on selvästikin aika hankalaa selvittää sitä.
- Kiinnostunut siitä, mitä syö

Kiitos kysymyksestä!

Osassa Sodexon ravintoloita olemme sitoutuneet asiakassopimuksessamme ilmoittamaan lounasruokien ravintosisällöt ja ainesosatiedot ruokailijoille päivittäin. Kaikissa muissa ravintoloissamme on ruokailijoiden nähtävillä Lounaan ravintosisällöt -kansio, josta ruokailijat voivat käydä katsomassa lounasruokien ravintosisältötiedot. Myös ravintoloidemme henkilökunnalta voi kysyä näitä tietoja.
Parhaillaan työstämme lounaan ravintosisältö- ja ainesosatietojen ilmoittamista nettiruokalistojen yhteydessä. Pilotoimme tätä uutta toimintoa tällä hetkellä. Laajennamme ravintosisältöjen ilmoittamasta netissä myös muihin ravintoloihimme, mikäli tämä malli osoittautuu toimivaksi.

5.12.2014 klo 08:37
Katso vastaus »

Sivut