Kysy ruoasta, me vastaamme.

Mietityttävätkö lounasruoan ravintoarvot tai raaka-aineet? Haluaisitko tietää enemmän hiilihydraattien tai vitamiinien vaikutuksesta terveyteen? Lähetä kysymyksesi Sodexon ravitsemusasiantuntijoille. Vastaamme kysymyksiin tällä palstalla. Vastauksia aiemmin lähetettyihin kysymyksiin näet tällä sivulla.

Öljy pastassa

Hei, niin terveellistä kuin kasviöljy onkin, niin onko sitä pakko lisätä ihan "muuten vain" joka paikkaan? Esim. makaroninne on niin öljyistä, etten sitä halua ottaa. Sama ongelma on UniCafella. Kyllä se pasta pysyy keitettäessä ihan hyvin irtonaisena ilman lisättyä öljyä, kokeiltu on. Jokainen voisi sitten itse lorauttaa sekaan, jos rasvalisää kokee tarvitsevansa. Muutenkin kaikki salaattipöydän marinadit ja sokeri-etikkaliemet sun muut voisivat olla tarjolla erikseen, jos haluaa ruokansa ilman turhia "lisiä".
- Naturell, tack!

Kiitos kysymyksestäsi ja palautteestasi! Öljyä lisätään keitetyn pastan joukkoon, jotta pasta pysyisi lämpösäilytyksessä irtonaisena. Ilman öljyn lisäämistä keitetty pasta takertuu herkästi tiiviiksi paakuksi, jolloin siitä on vaikea ottaa annosta linjastossa. Kotona pienempien pastamäärien keittäminen ja tarjoaminen ilman öljynlisäystä onnistuu, varsinkin jos pasta nautitaan piakkoin ilman lämpösäilytystä.
Salaattipöydässä pitäisi aina olla saatavana myös marinoimattomia vaihtoehtoja. Osa tarjolla olevista salaattipöydän vaihtoehdoista on marinoituja, jolloin niihin saadaan enemmän makua ja mehevyyttä. Öljypohjainen marinadi tai salaattikastike mahdollistavat rasvaliukoisten vitamiinien imeytymisen hyvälaatuisen rasvan saannin lisäksi. 

6.2.2014 klo 10:49
Katso vastaus »

Paistettu kananmuna

Kun kananmuna paistetaan tuhoutuvatko kaikki proteiinit vai eivät? Ristiriitaista tietoa joka paikka asiasta täynnä.
- opiskelijavaan

Kiitos kysymyksestäsi. Proteiinit eivät tuhoudu kypsennettäessä, vaan niiden rakenne muuttuu. Paistettaessa tai muilla tavoin kypsennettäessä  munan proteiini koaguloituu eli hyytyy, jolloin sen rakenteesta tulee kiinteä.

Kananmuna kannattaa mieluusti syödä kypsennettynä, raaàn munan sisältämän avidiinin ja mahdollisen salmonellariskin vuoksi, tosin riski Suomessa on pieni. 

6.2.2014 klo 10:19
Katso vastaus »

MSC-sertifioitua kalaa?

Hei, Onko tarjoilemanne kala MSC-sertifioitu?
- mari

Kiitos kysymyksestäsi! Teemme jatkuvasti työtä kestävän kehityksen puolesta Better Tomorrow Plan - yhteiskuntavastuuohjelmamme mukaisesti. Vastuullisuus kalatuotteiden valinnassa on yksi tämän ohjelman kehitettävistä osa-alueista. Globaalissa ohjelmassa sitoumuksemme tavoite on, että kaikki kala- ja kalastustuotteet ovat kestävästi tuotettuja ja kalastettuja vuoteen 2015 mennessä - tähän pyrimme maailmanlaajuisesti.

Meillä Suomessa on kuitenkin haasteita, jotka vaativat tiivistä yhteistyötä teollisuuden kanssa, jotta voimme päästä tavoitteeseemme. Omalta osaltamme olemme toimineet siten, että WWF:n punaisen listan kalat on poistettu valikoimastamme. Käytämme WWF:n vihreän ja keltaisen listan kaloja sekä neuvottelemme jatkuvasti teollisuuden kanssa tuotevalikoimasta, jotta saisimme vihreä listan kalatuotteiden ja sertifioitujen tuotteiden osuutta kasvatettua.

Tällä hetkellä markkinoilla on kovin vähän MSC-sertifioituja suurtalouskäyttöön tarkoitettuja kalatuotteita ja näistä tuotteista esimerkkinä ovat sei- ja sillituotteet. Suosimme sertifioituja tuotteita siis sen mukaan kuin niitä on mahdollista saada. Myös suomalainen ruokakulttuuri antaa mausteensa  ruokalistasuunnitteluun. Meille on tärkeää, että asiakas valitsee kala-aterian riittävän usein, koska kala on tärkeä D-vitamiinin ja hyvien rasvahappojen lähde. Tarjoamme esimerkiksi lohta, vaikka se on WWF:n keltaisella kalalistalla. WWF:n keltaisella listalla olevista kalalajeista on vain vaihteleva valikoima mahdollista saada sertifioituna.

31.1.2014 klo 08:21
Katso vastaus »

Lounaspyörykät

Mikä on opiskelijaravintoloissa olevien lounaspyöryköiden lihapitoisuus? Mitä eroa on lihapyöryköillä ja lounaspyöryköillä kun kumpiakin löytyy listasta?
- opiskelija

Kiitos kysymyksestäsi! Lounaspyöryköiden lihapitoisuus on 54 prosenttia. Lounaspyörykkä on kotimaisen lihatalon tuotenimi lihapyörykälle. Toimipaikkoja on ohjeistettu malliruokalistassa nimeämään tuote ruokalistallaan lihapyörykäksi, mutta ilmeisesti opiskelijaravintolassasi on pyörykät jääneet osaksi nimeämättä ohjeistuksen mukaan. Pahoittelemme eri nimien aiheuttamaa sekaannusta! 

23.1.2014 klo 15:03
Katso vastaus »

Sivut